Meer vertrouwen in crypto als toekomstig betaalmiddel
- 16 februari 2024
Cryptobezitters schaffen crypto vaker dan in 2022 (6%) aan als toekomstig betaalmiddel (10%). Eén op de twintig betaalde daadwerkelijk ooit met cryptomunten. Volgens 21% van de Nederlanders bestaat het geldsysteem over tien jaar enkel nog uit digitaal geld. Dit blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.
Crypto als betaalmiddel populairder
Eén op de tien (10%) bezitters ziet cryptomunten als een toekomstig betaalmiddel en koopt deze niet vanwege het rendement. Dat is een stijging van 4%-punt ten opzichte van 2022 (6%). De populariteit van crypto als betaalmiddel lijkt dus te stijgen. Volgens Toon Schraven van BLOX kunnen consumenten met crypto “hun eigen bank zijn” (1). Banken hebben doordat de cryptowereld ongereguleerd is minder controle op het betalingsverkeer waardoor fraude mogelijk op de loer ligt (2). Zo bleek het Amerikaanse FTX miljarden ingelegde euro’s van klanten te hebben uitgegeven (3).
De Europese Centrale Bank (ECB) startte vanaf november 2023 met de voorbereidingsfase van de introductie van de digitale euro: een elektronische vorm van contant geld (4). Met de digitale euro poogt de ECB publiek geld veilig te stellen en het vertrouwen in de munt in stand te houden. Daarnaast behoudt de ECB op deze manier controle op witwassen en financiering van criminaliteit (5).
5% heeft weleens betaald met crypto
Het daadwerkelijke gebruik van crypto als betaalmiddel is licht gestegen. In 2023 gaf 5% van de cryptobezitters aan weleens met cryptomunten iets gekocht te hebben bij een website of fysieke winkel. Dit zijn voornamelijk mannen (7%) en 18- tot 34-jarigen (9%). In 2022 had nog maar 3% ooit iets met cryptomunten gekocht.
Verandering huidig geldsysteem
Consumenten hebben een uiteenlopende mening over de verandering van het huidige geldsysteem. Ruim een kwart van de cryptobezitters schaft crypto aan omdat ze het zien als “geld van de toekomst” (27%). Vergeleken met vorig jaar (16%) bleef het vertrouwen in de toekomst van de cryptomarkt (15%) vrijwel gelijk. Wel is het percentage dat zegt dat er sprake is van een bubbel die gaat barsten (25%) gedaald ten opzichte van 2022 (34%).
Toenemende regelgeving in de markt kan zorgen voor meer vertrouwen onder consumenten. De MiCAR vormt het eerste Europese wetgevingspakket voor het reguleren van crypto’s en aan crypto’s geallieerde diensten (6). Schraven benoemt de toekomstige visie dat “crypto voor consumenten net zo betrouwbaar moet voelen als een traditionele bank” (7). Momenteel geeft echter slechts 8% aan dat ze meer vertrouwen in de blockchain techniek van crypto hebben dan in centrale banken.
Ruim één op de vijf Nederlanders denkt dat het huidige geldsysteem over tien jaar is veranderd in een systeem met enkel digitaal geld (21%). Opvallend genoeg is dat een daling van 4%-punt ten opzichte van een jaar eerder.
0 comments on Meer vertrouwen in crypto als toekomstig betaalmiddel